dinsdag 1 juli 2008

Feesten

Hip hip hoera! Canada is vandaag precies 141 jaar geworden, en is daarmee nog eens 37 jaar jonger dan ons toch niet zo oude Belgenland. Nu zie je niet alleen aan de huizen The Maple Leaf, maar ook een groot deel van de wagens heeft een opstaand vlagje op één van de achterportieren gemonteerd. Wanneer ik eind vorige week in een plaatselijke Brico rondliep, klonk een paar keer door de luidsprekers dat de winkel vandaag is gesloten. Daarbij werd iedereen eraan herinnerd om Canada Day alle eer aan te doen, en zich in rood-witte kleuren in het feestgedruis te mengen.
En precies één week geleden, op 24 juni, stond Quebec helemaal op zijn kop, volledig in de ban van zijn nationale feestdag, la Fête Saint-Jean-de-Baptiste. Je leest het goed, de Nationale Feestdag van Quebec. Net zoals in Vlaanderen is daar al sinds jaar en dag een onafhankelijkheidsstrijd bezig, geleid door een politieke partij met de niets verhullende naam... Bloc Québécois. Hier zijn het de franstaligen die zich proberen af te scheiden, ze hebben de grootste provincie, de meeste inwoners en zijn geruggesteund door een voldoende sterke economie om het zonder hulp van de rest van het land te redden. Alleen is het blok hier nóg sterker. Ruim 40 percent van de stemmen halen ze in Quebec. En ook al klinkt de onafhankelijkheidskreet af en toe oorverdovend luid, net zoals in België heeft de afscheiding zich nog steeds niet voltrokken.
En als ik het dan toch over feestdagen heb, laat er mij dan ook maar de National Aboriginal Day bij nemen. Tijdens de zonnewende wordt het erfgoed van de oorspronkelijke inwoners van het noord-Noord-Amerikaanse vasteland gevierd. Eén dag per jaar worden de verschillende culturen geëerd die zovele jaren lang onderdrukt en zelfs vernietigd werden, en die, zij het wel in mindere mate, de andere 364 dagen van het jaar nog steeds hetzelfde lot ondergaan.
Dus in amper 10 dagen tijd drie nationale feestdagen. Kort samengevat en in chronologische volgorde: de feestdag van de onderdrukking, de feestdag van de onafhankelijkheid, en de feestdag van nationale eenheid. Vallen in België niet minstens 2 daarvan samen op 11 juli?

1 opmerking: